EHMK Košice 2013 opäť hľadá umeleckého šéfa

05.08.2011 11:36

Umelecký riaditeľ projektu Peter Katina odstúpil po mesiaci a pol vo funkcii. Štatutár neziskovej organizácie tvrdí, že nezvládol tlaky.

V máji vymenila správna rad n.o. Košice- Európske hlavné mesto kultúry  štatutárneho zástupcu a riaditeľa, ktorým sa namiesto Zory Jaurovej, divadelnej dramaturgičky, kritičky a prekladateľky, ktorá bola pri projekte od štádia jeho príprav, stal Ján Sudzina, majiteľ hudobného vydavateľstva Hevhetia. Po svojom menovaní hovoril, že je otvorený alternatívnej kultúre, ale aj tradičným kultúrnym aktivitám. Ako výčitku dovtedajšiemu vedeniu projektu formuloval fakt, že „neboli všetci stávajúci kultúrni operátori v Košiciach zapojené v takej miere, ako by sme si predstavovali“. Možnosť, že Jaurová, ktorú do pozície menovalo košické mestské zastupiteľstvo, zotrvá po menovaní nového štatutára a rozdelení funkcií riaditeľ a umelecký riaditeľ na mieste umeleckej riaditeľky sa nerealizovala. Jaurovej podľa jej vyjadrení prekážala nízka autonómia funkcie a podriadenosť štatutárovi, nie správnej rade neziskovky. Od polovice júna 2011 preto na tento post nastúpil Peter Katina, akordeonista, publicista a pedagóg, ktorého si do pozície bez konkurzu vybral Sudzina osobne. Primátor Košíc Richard Raši bol oboch nových šéfov projektu nedávno predstaviť v Európskej komisii, ktorá na implementáciu projektov dohliada.

Rezignáciu Katinu na pozíciu potvrdilo mesto aj neziskovka. „Pán Katina je veľmi schopný a inteligentný človek s rozhľadom, ktorý má málokto, dušou umelec. Myslím si, že nepredpokladal tak psychicky náročnú prácu a tlaky zo všetkých strán. Preto zvážil svoje zotrvanie v tíme, čo je mi osobne ľúto," povedal Ján Sudzina pre denník Pravda. Dočasne bude Sudzina vykonávať aj funkcie umeleckého riaditeľa.

Na uvoľnenú pozíciu bol včera vypísaný konkurz. Dátum na zasielanie prihlášok bol stanovený na 19. augusta. Predpokladaný termín ukončenia výberového konania je koniec augusta. Smerovanie projektu údajne výmena umeleckého riaditeľa nemá ohroziť.

„Odstúpenie Katinu vnímame ako jeho profesionálne zlyhanie, veríme však, že nijakým spôsobom neovplyvní prácu celého tímu. Funkciou umeleckého riaditeľa bude dočasne poverený Sudzina a ďalší umelecký riaditeľ bude do konca augusta menovaný na základe výberového konania,“

 

zdroj: www.euractiv.sk

Späť

Kontakt


© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode